Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Σημεία προγραμματικής σύγκλισης


Σημεία προγραμματικής σύγκλισης

Προοίμιο

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Εκατό και μία μέρες (και νύχτες) στα Γόμορρα


του Γιώργου Προκοπάκη

 Το κείμενο που ακολουθεί ετοιμάστηκε αρχές Ιουνίου ως προσχέδιο δράσεων της όποιας κυβέρνησης. Είναι "πολιτικά ουδέτερο", δηλαδή δεν επιχειρεί να δώσει στίγμα πολιτικής κόμματος. Αφορά τις δράσεις έκτακτης ανάγκης αφενός, και τις δράσεις για δομικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και καταγραφεί και αποτελούν πρακτικά το πλαίσιο του Μνημονίου που αφορά το κράτος.Είναι αναμενόμενο ότι στην όποια αναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, το ζήτημα της επαναφοράς του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στον προγραμματισμό του θα τεθεί.

Ανακοίνωση :Δεν υπάρχει non paper ...

«Δεν υπάρχει τέτοιο σημείωμα προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, ούτε θα μπορούσε άλλωστε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο για τον απλούστατο λόγο ότι η σύνθεση της κυβέρνησης προέκυψε μέσα από βαθύτατα πολιτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Συζητήσεις περί προσώπων, από κοινού μεταξύ και των τριών πολιτικών αρχηγών, δεν έγιναν.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η τόλμη και γοητεία της Δημοκρατικής Αριστεράς


Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε την υπέρβαση, γύρισε τη βαριά σελίδα της ιστορίας της ελληνικής ανανεωτικής αριστεράς. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια, με σαφείς δεσμεύσεις και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Αλλά μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς. Τι να κάνουμε, για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. 

Η διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης

Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα 4 ετών όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Αντώνης Μανιτάκης : Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1944), όπου και σπούδασε νομικά. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, εξελέγη, το 1982, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάσκει έκτοτε τα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου και της Πολιτειολογίας. 

Η Μεγάλη Ιστορική Στιγμή της ανανεωτικής αριστεράς

Του Πέτρου Παπασαραντόπουλου, Μεταρρύθμιση, 20.6.12

Το σημείωμα που ακολουθεί είναι συνηγορία υπέρ της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, με βασικό στόχο την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ μέσα από ένα πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.


Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, χθες το βράδυ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα συγκροτηθεί. Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ μπροστά σε αχαρτογράφητα μονοπάτια

Του Νίκου Γκιώνη


Ψυχρά αποτιμώντας την διαχρονία των γεγονότων για την ΔΗΜΑΡ έχουμε και λέμε:

α) Πρόκειται για ένα κόμμα, που εκεί περί το 2010, διαβαίνει τον Ρουβίκωνα και μορφοποιείται σαν μια περίπου κληρονομική ιδεολογική συνιστώσα της ΕΑΡ και του ΚΚΕεσ.

β) Οι αρχικές δημοσκοπικές επιδόσεις της ήταν 1,5 έως 2%.

γ) Σιγά-σιγά συγκεντρώνει γύρω της ανθρώπους που διανοούνται, και έτσι ο πολιτικός της λόγος, παρά την αμφιθυμία του, χαρακτηρίζεται από μεταρρυθμιστικά, εκσυγχρονιστικά πρόσημα.

Έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά χωρίς συμμετοχή βουλευτών ή στελεχών της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης στην Κ.Ε. του κόμματος.
Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ προβάλλει ότι σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ θα είναι η "αντιμνημονιακή συνιστώσα" της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρή ήταν η πεποίθηση κορυφαίων στελεχών ότι "ήρθε η ώρα η κυβερνώσα Αριστερά να αποδείξει ότι μπορεί να έχει κυβερνητική συμμετοχή για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να γίνουν μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να βγει από χρόνιες παθογένειες".

Οδυσσέας Βουδούρης: Όχι με πρωθυπουργό Σαμαρά


Αντίθετος στο ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συγκροτείται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, δήλωσε ο Οδυσσέας Βουδούρης.
«Ο κ. Σαμαράς, που έχει υπογράψει ότι, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, κατά την άποψή μου, δεν είναι το καλύτερο άτομο να ηγηθεί ενός σχήματος ευρείας αποδοχής, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και δυνάμεις οι οποίες ήταν εξαρχής εναντίον του μνημονίου», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

Νίκος Τσούκαλης: Ανοικτό το θέμα της πρωθυπουργίας



Το θέμα της πρωθυπουργίας «παραμένει ανοικτό και θα τεθεί στην τελική φάση της διαβούλευσης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» εκτίμησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο

Είχα διεξοδική συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο αναφορικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης. Η παραδοχή μας εξακολουθεί να είναι εκείνη που έχει διατυπωθεί, ότι δηλαδή η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από δυσμενείς όρους και ρυθμίσεις του μνημονίου.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Φ. Κουβέλης: «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα»


Ομόφωνο Ναι από την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ


Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε την προταση του Φώτη Κουβέλη για κυβέρνηση στη βάση προγραμματικών συμφωνιών με φερέγγυα πρόσωπα. 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: «Ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, αναφορικά με το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο 99,5% της ενσωμάτωσης

Του Μποσνακίδη Κλήτου

Το μόνο κόμμα που αύξησε την εκλογική επιρροή του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση 6-5-12 , πέρα από  ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Δείτε σε γράφημα την κατανομή των εδρών .
Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ευκρίνεια



Οι συνθήκες πόλωσης του νέου διπολισμού συρρίκνωσαν έως και εξαφάνισαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Μάνος Χατζιδάκις: "Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι"

O Mάνος Χατζιδάκις αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ήταν μπροστά για την εποχή του και είχε μάτια και αυτιά ανοιχτά φιλτράροντας το κάθε τι που συνέβαινε και έχοντας ταχύτατα αντανακλαστικά το κατέγραφε και το παρατηρούσε. Έμπαινε σε βάθος στα φαινόμενα της εποχής και γι' αυτό κατάφερε να είναι διαχρονικός. Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο ένα κείμενό του για το νεοναζισμό και τον εθνικισμό που έγραψε τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του.

Εκλογικό αποτέλεσμα σε 421 τμήματα από 423 στο Νομό Ηλείας


Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Δήλωση του Πρόεδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη για το εκλογικό αποτέλεσμα


Η Ν.Ε της Δημοκρατικής Αριστεράς καλεί τους πολίτες της ΗΛΕΙΑΣ και τους λέει ότι κρατάνε την λύση στο χέρι τους. 
Στις 17 Ιουνίου, οι πολίτες της Ηλείας πρέπει να αποφασίσουν. Να υπάρξει μια επί της ουσίας προοδευτική πολιτική, μια πολιτική που μπορεί να κρατάει την χώρα στην ευρωζώνη και να αποδεσμεύει από τις ρυθμίσεις και τους όρους του μνημονίου. Χρειάζεται η χώρα να κυβερνηθεί . Και θέλει μια προοδευτική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία θα προωθεί συγκεκριμένη πολιτική.

Φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί δημοκράτες

Ομιλία στην εκδήλωση του free thinking zone (Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012). Δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό τόπο ενημέρωσης και ανάλυσης «Protagon» (Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012).
Τι πρέπει και τι μπορούν να κάνουν στη σημερινή πολιτική κατάσταση οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες και οι αριστεροί δημοκράτες;
Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση αυτή με την παραδοχή ότι και τα τρία αυτά ρεύματα είναι (πάντοτε ήταν) μειοψηφικά στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και της αριστεράς αντιστοίχως. Και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο εκλογικό βάθος, με αναιμικούς δεσμούς με κοινωνικές οργανώσεις, και με την όποια επιρροή τους να περιορίζεται στα ασφυκτικά όρια μιας «ιντελλιγκέντσιας» επαρχιωτικής και αυτής.
Πρόκειται για μια κάπως αμείλικτη ανάγνωση, χρήσιμη παρόλα αυτά ως αντίδοτο στην πρόσφατη κινητικότητα προς αναζήτηση «αριστοκρατικών» λύσεων: «κόμμα προσωπικοτήτων», «κυβέρνηση αρίστων» κ.ά.

Αναγνώστες

Ετικέτες

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2) αεροπυρόσβεση (1) Αθηνά (1) Αθηνά Λινού (1) Ανανεωτική Αριστερά (1) Ανδρέας Ανδριανόπουλος (1) Ανδρέας Παπαδόπουλος (6) Αντώνης Μανιτάκης (3) Αντώνης Ρουπακιώτης (1) Αντωνία Χαρίτου (1) Άρης Καλλιπολίτης (1) Ασημίνα Ξηροτύρη (2) Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη (1) Ασωπός (1) Αυτόκλητες πολιτοφυλακές (1) Βασίλης Μανδαράκης (7) Βασίλης Οικονόμου (7) Βοήθεια στο Σπίτι (1) βουλευτές (1) Βουλευτικές εκλογές (2) Γαλλία (1) Γεράσιμος Γεωργάτος (2) Γέροντας Παστίτσιου (1) Γιάννης Αμοιρίδης (2) Γιάννης Κακουλίδης (1) Γιάννης Λυμπέρης (1) Γιάννης Μιχελογιαννάκης (4) Γιάννης Μπέζος (1) Γιάννης Πανούσης (9) Γιώργος Αλεξόπουλος (1) Γιώργος Μπουλμπασάκος (1) Γιώργος Προκοπάκης (1) Γιώργος Σωτηρέλης (1) ΓΟΕΒ (1) Γρηγόρης Ψαριανός (3) Δ.Ο.Ε. (1) δάνεια (1) Δελτίο Τύπου (3) Δημήτρης Σπύρου (1) Δημήτρης Χατζησωκράτης (5) Δημοκρατική Αριστερά Ηλείας (1) Δημόσια Εκπαίδευση (1) Δημοσκόπηση (1) Διακαναλική (3) διακήρυξη (1) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (1) Δώρα Αρβανίτη (1) Εθνική Δράση Ηλείας (1) Εθνική ομάδα Νέων U-19 (1) εκκλησιαστική περιουσία (1) Εκλογές (1) ΕΛΒΟ (1) Εφεδρεία (1) Ζωρζ Σαρή (1) Ημέρα της Γυναίκας (1) Θάνος Πάλλης (1) Θεόδωρος Μαργαρίτης (1) Θεόδωρος Σπάθης (1) Θόδωρος Κόλλιας (1) Θράσος Φωτεινός (1) Θωμάς Ψύρρας (1) ιθαγένεια (1) Ισλαμικό Τέμενος (1) Ισμήνη Μώρου (2) ισοδύναμα μέτρα (1) Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (1) Κατάκολο (3) Κατρίν Τροτμάν (1) ΚΕΔΕ (1) Κεντρική Επιτροπή (1) Κλήτος Μποσνακίδης (3) Κύπρος (1) Κωνσταντίνος Καραμανλής (1) Κώστας Καραπαύλος (1) Κώστας Κεχαγιάς (1) Κώστας Τζαβάρας (2) Λάζλο 'Αντορ (1) Λέλα Παπαγιαννοπούλου (1) Λεωνίδας Ραπτάκης (1) λιμάνι Κατακόλου (1) Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου (1) Μάκης Γιομπαζολιάς (1) Μάνος Ματσαγγάνης (2) Μανωλάδα (2) Μαρία Γιαννακάκη (5) Μαρία Ρεπούση (5) Μάρτιν Σουλτς (1) Μένιος Χρόνης (4) μετακλητοί υπάλληλοι (1) μισθοί κληρικών (1) Μυρσίνη Λιοναράκη (1) Νατάσα Σκουργιά-Λαμπρινού (1) Ναυπηγεία Ελευσίνας (1) Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (1) Νίκη Φούντα (2) Νίκος Γκιώνης (1) Νίκος Μπίστης (1) Νίκος Τσίτσας (1) Νίκος Τσούκαλης (7) ΟΑΕΔ (1) Οδυσσέας Βουδούρης (3) ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (1) Ολυμπία οδός (3) Ούγκο Τσάβες (1) Π. Στάινμάγερ (1) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1) ΠΑΔΕΕ (1) Παιδικοί Σταθμοί (1) Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου (1) Παναγιώτης Παναγιώτου (1) Παναγιώτης Σαρρής (1) Πάρις Μουτσινάς (1) Πέτρος Παπαπετρόπουλος (1) Πέτρος Παπασαραντόπουλος (1) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (1) προνοιακά επιδόματα (1) προσυνεδριακή συνέλευση (1) Πρώτη γραμμή (1) πυροδάνεια (1) Ράδιο αρβύλα (1) Ρατσισμός (2) Ρατσιστικές επιθέσεις (1) ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου (1) Σ.Ε.Α.Α.Ν. (1) Σάκης Θεοχαρόπουλος (1) Σάκης Παπαθανασίου (2) Σάτυρα (1) Σπύρος Λαμπρινός (1) Σπύρος Λυκούδης (6) Σταύρος Λιβαδάς (3) Στέλιος Ψωμάς (1) Συρία (1) Τάγματα Εθνοφυλακής (1) Τάκης Λαϊνάς (1) Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος (1) Τζίμης Οικονομίδης (4) Τομεάρχες (1) Τουρκική εισβολή (1) Τράπεζα (1) τράπεζες (1) Τρίπτυχο (1) Υποψήφιοι Ηλείας (1) φορολογία (2) Φόρος (1) Φώτης Κουβέλης (32) Χανς Σβόμποντα (2) Χρήστες (1) Χρήστος Γαλανόπουλος (1) Χρήστος Κωνσταντόπουλος (6) Χρυσή Αυγή (8) ψηφοδέλτιο (1) Alpha TV (1) Chinook (1) exit poll (1) Public Issue (1) Siemens (1)